Осъдиха Русия заради заложническата драма в Беслан

Москва трябва да плати 3 милиона евро компенсации на жертвите

13.04.2017 | 19:20 Редактор: Тодор Петров
Осъдиха Русия заради заложническата драма в Беслан

Русия не е направила достатъчно, за да защити заложниците от Беслан. Това обяви днес Европейският съд за правата на човека. При терористичния акт загинаха над 330 души, половината от които ученици. 

На първи септември 2004 г. чеченски бунтовници превзеха училището в Беслан и взеха за заложници близо 1200 деца и възрастни.

Кулминацията на кризата е два дни по-късно. След експлозия с неустановен произход руските специални части нахлуват в училището. Според свидетели операцията е била "хаотична". 

Решението на Европейския съд за правата на човека я определя като пълна със сериозни пропуски. Според магистратите руските сили са използвали прекомерна сила – танкови оръдия, минохвъргачки и огнехвъргачки. 

Това е допринесло за големия брой жертви - 186 от които деца. Съдът в Страсбург се позовава и на друго: според него Москва е разполагала с достатъчно конкретна информация за планирана в района атака, но не е предприела действия. Кремъл обяви, че ще обжалва присъдата. 

Днешното решение изисква от Москва да изплати на пострадалите близо 3 милиона евро компенсации. Като член на Европейския съвет Русия трябва да се съобрази с присъдата, макар че никой не може да й я наложи пряко.