Русия наложи поредно вето за Сирия

Москва блокира приемането на документа, с който се осъжда химическата атака в Идлиб

13.04.2017 | 14:50 Редактор: Иван Берберов
Русия наложи поредно вето за Сирия

Русия наложи поредно вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Москва блокира приемането на документа, с който се осъжда химическата атака в Идлиб от началото на месеца.

Проекторезолюцията беше подготвена от САЩ, Франция и Великобритания. Без ветото на Русия проекторезолюцита събираше необходимите 10 гласа, за да бъде приета от Съвета за сигурност. 

Русия отново застана зад позицията си, че зад нападението с отровния газ "Зарин" стои режимът в Дамаск. Това е осмата поред резолюция за Сирия, която е блокирана от Москва. 

След гласуването британският посланик в ООН се възмути от позицията на Русия и призова за провеждането на независимо разследване на химическата атака. За същото по-рано се обяви и Москва. 

Междувременно стана ясно, че американското разузнаване е прихванало разговори, в които сирийски военни и експерти по химически оръжия са обсъждали подготовка на химическото нападение. 

Информацията съобщи Си Ен Ен, като се позова на неназовани източници в американското правителство.

На този фон експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия са били изпратен в Турция, за да разследва предполагаемото нападение. Те ще съберат биометрични проби и ще разпитат оцелелите.