САЩ са унищожили 20% от самолетите на Асад

Мей и Тръмп смятат, че могат да убедят Русия да изостави Асад

11.04.2017 | 16:08 Редактор: Мария Аладжова
САЩ са унищожили 20% от самолетите на Асад

Американският удар срещу Сирия, нанесен миналата седмица, е унищожил 20% от самолетите на сирийската правителствена армия. 

Междувременно в телефонен разговор британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп са изразили надежда, че е възможно да убедят Русия да спре подкрепата си за Башар Асад. 

По думите на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис ударите са повредили или унищожили инсталации за зареждане на гориво, боеприпаси и 20 процента от изправните самолети на Сирия. 

Служители на Пентагона смятат, че сирийската армия вече не може да зарежда там летателните си машини с гориво или да ги презарежда с боеприпаси. 
По думите им използването на пистата не е от чак такова военно значение. Експерти са уточнили, че целта на ударите не е било разрушаването на пистата за излитане и кацане в база Шайрат.

Миналата седмица Вашингтон удари Дамаск с ракети Томахоук. Ударът дойде в отговор на предполагаемата химическа атака дни преди това в провинция Идлиб, при която загинаха близо 100 души. 

Оттогава отношенията между Съединените щати и Русия се обтегнаха за пореден път.