България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гражданската война в Сирия - терен за стратегически битки

Ударите на САЩ по базата на правителствената армия са опит да бъде предотвратена ролята на Русия като глобален играч, коментират експерти

10.04.2017 | 08:57 Редактор: Мария Аладжова
Гражданската война в Сирия - терен за стратегически битки

Гражданската война в Сирия е основана на стратегически игри около една от енергийните тръби, а ударите на САЩ по базата на сирийската армия са опит да се спре настъплението на Русия в световната политика.

До този извод стигнаха д-р Мохамед Ибрахим от Асоциацията на сирийците в България и журналистът Валери Тодоров

"Очевидно е, че се подготвят нови санкции срещу Русия. Очевидно е, че съдбата на Асад не е приоритет за САЩ. Ясно е, че цялата формула на уреждането на политическите проблеми в Сирия, както и на военната криза, ще се преформулира. Един такъв подход ще се приложи и на срещата на Г-7, както личи и от отложената визита на Борис Джонсън в Москва", коментира Тодоров в "България сутрин".

Поредният епизод на напрежение между Русия и САЩ беше провокиран от химическата атака в провинцията Идлиб, откъдето се видяха ужасяващи кадри на задушаващи се и умиращи хора, сред които и деца.

Според д-р Ибрахим последвалите от Вашингтон удари по базата на сирийската армия всъщност подпомагат дейността на терористите. Нещо повече - той беше категоричен, че химическите оръжия, които поразиха невинните жители на градчето Хан Шейхун, са от запасите на Ан Нусра и техните съюзници.

"Моята прогноза е победа на сирийския народ, на сирийската армия над тероризма и Западът трябва да се съобразява с волята на другите народи, а налагането на демокрация е грешна формулировка", коментира той.

В разговора се включи и журналистът Христофор Караджов от САЩ, който пък информира за нагласите на американския народ след ударите на Вашингтон с ракетите "Томахоук".

"Първоначалната реакция беше сравнително положителна, но сега вече виждам много критика да се появява по въпроса и естествено най-голямата въпросителна, която се слага, е има ли Тръмп някаква стратегия. Не знам дали може да се говори за нова Студена война, но пак отношенията между САЩ и Русия са обтегнати, както не са били от много години насам".

/По публикацията работи: Мария Аладжова/