Русия с ответни мерки след ракетното нападение на САЩ

Москва изпрати въоръжена фрегатата "Адмирал Григорович" към Средиземно море

08.04.2017 | 18:50 Редактор: Мария Аладжова
Русия с ответни мерки след ракетното нападение на САЩ

Русия демонстрира сила като изпрати въоръжена с ракети фрегатата "Адмирал Григорович" към Средиземно море. Там се намират и американските военни кораби, от които беше осъществен въздушния удар над Сирия. Междувременно самолети отново бомбардираха сирийския град Хан Шейхун, който преди дни стана мишена на предполагаема химическа атака.

Според руски медии фрегатата се е отправила към сирийската база Тартус. "Адмирал Григорович" е оборудван с най-модерните ракети. Ако няма развитие на ситуацията в Сирия, фрегатата трябва да остане в сирийски води повече от месец, поясняват неофициални източници.

Москва също така обеща да помогне за укрепване на противоракетната отбрана на Сирия, след като САЩ удари авиобаза "Ал Шайрат" в западната част на страната. По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че е "разочарован", но и че "не е изненадан" от позицията на Русия.

Американският военен удар в Сирия влоши отношенията между Москва и Вашингтон. От полунощ руското министерство на отбраната прекрати горещата линия за връзка с Пентагона. Тя се използваше за предотвратяване на въздушни инциденти в Сирия. Междувременно неидентифицирани самолети са ударили град Хан Шейхун, който във вторник беше мишена на предполагаема химическа атака. Най-малко една жена е убита и друг цивилен е ранен.