Нападението срещу "Борусия" (Дортмунд) е било целенасочено

Разследва се версията за "ислямистка атака"

12.04.2017 | 13:30 Редактор: Василена Василева
Нападението срещу

Часове след експлозиите до автобуса на "Борусия" (Дортмунд), властите разследват версията "ислямистка атака". До мястото на взривовете е намерено писмо с признания на предполагаемите извършители, а феновете се обединиха срещу насилието.

Автентичността на писмото все още се изяснява. Не е изключено извършителите на атаката умишлено да се опитват да заблудят полицията, уточниха властите в Дортмунд. Провежда се мащабна операция по издирването на отговорните за нападението. 

Според събраната до момента информация става въпрос за целенасочена атака срещу отбора на "Борусия" (Дортмунд), съобщи директорът на полицията в Дортмунд Грегор Ланге. Трите взривни устройства вероятно са били скрити в жив плет край паркинг и са избухнали при преминаването на автобуса с футболистите на "Борусия". От полицията уточниха, че автобусът е бил с двойно подсилени стъкла, които са издържали на експлозиите и това е спасило играчите. 

Пострадал е обаче защитникът на отбора Марк Бартра. Той е бил опериран. Има счупена кост на дясната ръка, в която са се забили и доста чужди частици по време на взрива. 

Германската телевизия "Ен 24" съобщава и за ранен полицай. Той е бил част от ескорта на футболния отбор и при взривната вълна е съборен от мотора си. 

В хотела на футболистите е бил открит още един подозрителен предмет, приличащ на неизбухнало взривно устройство. 

Междувременно вълна от съпричастност заля социалните мрежи. Малко след новината за отложения мач от Шампионската лига феновете на Монако показаха какво значи истинска подкрепа. В Туитър бяха публикувани снимки на привърженици на двата противникови отбора, седнали на една маса. От ръководството на "Борусия" пък осигуриха безплатно настаняване в града на всички гостуващи френски привърженици.