Белгия отбеляза годишнина от атентатите в Брюксел

Шарл Мишел: Белгия си извади поука по трудния начин как да се предпазва от терористични атаки

22.03.2017 | 15:00 Редактор: Иван Берберов
Белгия отбеляза годишнина от атентатите в Брюксел

Белгия отбеляза годишнина от атентатите в Брюксел, които отнеха живота на 32-ма души. Въздушното пространство над Брюксел беше затворено за 20 минути, за да бъде запазена минута на пълна тишина в часа, на първия взрив ударил сърцето на Европа.

Точно в 7.58 ч. местно време участниците в церемонията запазиха минута мълчание, а телевизионните камери показаха служители на летището, хванати за ръце или коленичили, със сведени глави. 

Белгийският крал Филип и кралица Матилда положиха венец от бели цветя пред входа на терминала. Имената на жертвите бяха прочетени на фона на музика, изпълнена на виолончело, и стена с надпис "Винаги ще помним 22 март".

След цермонията на Завентем официалните лица се отправиха към европейския квартал на Брюксел. Там те влязоха в метрото, за да стигнат до станцията "Маалбек", където бяха убити 16 души, отиващи на работа в ранното утро на 22ри март. 

В 9.11 часа – моментът на нападението срещу метрото, градският транспорт в Брюксел спря за минута. При терористичните атентати в белгийската столица, за които отговорност пое Ислямска държава, пострадаха 340 души, като някои от ранените все още се подлагат на лечение заради травмите си. 

Нивото на терористична заплаха в Брюксел бе вдигнато до най-високата, четвърта степен. Година след атаките премиерът Шарл Мишел заяви, че Белгия си е извадила поука по трудния начин, как да се предпазва от терористични атаки. 

Въпреки че тримата физически извършители на атаките загинаха, по случая са задържани и обвинени още 9 души. Двама от арестуваните са преки участници, но в последния момент са се отказали да се взривят.

Вижте още във видеото: