13 партии влизат в новия парламент на Холандия

Според анализатори сформирането на коалиционен кабинет може да отнеме много време

16.03.2017 | 17:50 Редактор: Иван Берберов
13 партии влизат в новия парламент на Холандия

Холандия каза стоп на популизма. Премиерът Марк Рюте спечели парламентарните избори в страната. Партията на Свободата на евроскептика Герт Вилдерс остана втора със седем процента по-малко подкрепа. 

Партийни лидери вече се събраха в Хага за началото на коалиционните преговори за сформиране на новото управление.

Въпреки сложния пъзел от различни формации в парламента Марк Рюте вече е на крачка от третия си последователен мандат начело на Холандия.


Преди вота премиерът и победител Марк Рюте заяви, че изборите в страната му са полуфиналите с популизма. Полуфиналният сблъсък са президентските избори във Франция, където основен фаворит е Марин льо Пен. 

Финалът са изборите за Бундестаг в Германия през есента, когато се очаква набиращата скорост евроскептична, антимигрантска партия „Алтернатива за Германия“. 

Въпреки, че не спечели изборите Герт Вилдерс успя да увеличи депутатите си от 15 на 20. Той се закани, че „патриотичната антиислямска пролет“ все пак ще се случи. 

13 партии намират място в 150 местния парламент. Неизбежната коалиционна математика показва, че за съставяне на кабинет са необходими 76 места. Според анализатори първи и най-вероятен сценарии е Рюте да се коалира с Християндемократите и Демократи 66. Това обаче прави 69 мандата, недостатъчни за мнозинство.

Според анализатори съставянето на кабинет може да отнеме месеци. Това не учудва никого, тъй като Ниската земя държи рекорда за най-дълго продължили преговори за съставяне на коалиционен кабинет от 200 дни.

Вижте още във видеото: