Гърция е на верен път, твърди германският финансов министър

Волфганг Шойбле заяви, че никога не е заплашвал южната ни съседка с излизане от еврозоната

20.02.2017 | 17:22 Редактор: Жанета Нейкова
Гърция е на верен път, твърди германският финансов министър

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че никога не е заплашвал Гърция с излизане от еврозоната и посочи, че страната е "на верен път“. В интервю за обществената германска телевизия ARD той каза, че ако "Атина извърши всички реформи, няма да има проблеми, но ако не го прави - ще има проблеми“ и това е посланието на всички институции, допълва Ройтерс, цитиран от Investor.bg 

Агенцията припомня думите на германския министър преди няколко седмици, според когото Гърция няма място в еврозоната, ако не изпълнява записаното в спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година или иска опрощаване на дълга, каквото предлага Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки несъгласията с европейските кредитори Шойбле е оптимист, че фондът ще остане в програмата за Гърция. Преди дни германското издание Der Spiegel посочи, че МВФ трябва да отпусне поне 5 млрд. евро на страната от предвидените общо 86 млрд. евро. От институцията на този етап отказват коментар.

Междувременно ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг коментира, че Атина се нуждае от "значително по-малко“ средства от предвидените в спасителната програма. Страната е постигнала по-добра от очакваното бюджетна дисциплина.

Цялата статия прочетете в Investor.bg