Икономиката на ЕС се представя по-добре от очакванията

Данните за бизнес очакванията, темпа на растеж и безработицата в зоната предизвикват положителни изненади

07.02.2017 | 16:51 Редактор: Жанета Нейкова
Икономиката на ЕС се представя по-добре от очакванията

Плановете на Доналд Тръмп да ускори темпа на растеж на САЩ получават сериозно внимание – но икономиката на еврозоната е тази, която всъщност се представя по-добре от очакванията, коментира Financial Times, цитиран от Investor.bg 

Данните за бизнес очакванията, темпа на растеж и безработицата в зоната с единна валута предизвикват положителни изненади в началото на годината, след като бизнес доверието се оказва устойчиво въпреки британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС).

Икономиката на еврозоната отбелязва 14 последователни тримесечия на растеж, нивото на безработица се върна към едноцифрено число, а икономическите настроения са достигнали най-високите си нива от шест години. Данните са в контраст с общото описание на икономиката на еврозоната като стагнираща и вечно недостатъчно ефективна.

„Определено продължавам да се изненадвам на изкривения негативизъм към Европа“, казва Ерик Нилсен, главен икономист в UniCredit, според който подобни позиции „се базират най-вече на сякаш повърхностно внимание към данните – или може би на алтернативни факти“.

Всъщност създаването на работни места в еврозоната се е ускорило до почти 9-годишен рекорд през януари, а темпът на производствен растеж продължава да е на най-високото си ниво от 5 години и половина.
Последният индекс на Markit за производството в еврозоната, който измерва доверието на мениджърите, е твърдо на положителна територия на ниво от 54,4 пункта – 43-ти пореден месец, показващ разширяване.

Въпреки сериозните опасения около италианските банки и дългата финансова криза в Гърция растежът на еврозоната през четвъртото тримесечие на миналата година се оценява на 0,5% - по-бърз от темпа на САЩ. За 2016 г. като цяло растежът в еврозоната е по-бърз от този на САЩ с 1,7% спрямо 1,6%.

Цялата статия прочетете в Investor.bg