Тръмп готви подписването на нов антимигрантски указ

Американският президент се срещна вчера с японския премиер Шиндзо Абе

11.02.2017 | 11:10 Редактор: Ирина Георгиева
Тръмп готви подписването на нов антимигрантски указ

Доналд Тръмп готви подписването на нов антимигрантски указ. Това обяви самият той пред журналисти на борда на президентския самолет на път за Флорида.

Целта на новия документ е да преодолее съдебните решения, които отхвърляха спорния указ на Тръмп, забраняващ влизането в страната на граждани от седем мюсюлмански държави.

Не е ясно с какво текстът на новия документ ще се различава от стария. По думите на Тръмп той практически ще бъде повторение на забранения от съда указ.

Американският президент посочи, че вероятно няма да бърза да оспорва във Върховния съд решението отхвърления указ за мигрантите.

"Ще спечелим този спор. Проблемът е там, че за това е нужно време. Ще спечелим, но има и много други варианти, включително издаване на нов указ в понеделник", заяви Тръмп.

Американският президент се срещна вчера с японския премиер Шиндзо Абе, който пристигна на официално посещение в САЩ. Тръмп потвърдил ангажимента на Вашингтон към сигурността на азиатската страна, стана ясно от съвместна пресконференция на двамата лидери.

Американският президент подчерта, че САЩ и Япония имат много общи интереси, включително и на свободата на корабоплаването и защитата на ядрената и ракетна заплаха от Северна Корея.

Японският премиер посети Вашингтон, за да получи уверение от администрацията на Тръмп за бъдещето на американско-японския съюз. По време на предизборната си кампания, Тръмп каза, че може да постави под съмнение военния ангажимент на САЩ в региона. Думи, които предизвикаха притеснение в Токио.