Разраства се скандалът около модната линия на Иванка Тръмп

Старши съветник на американския президент направи реклама на артикулите на бизнесдамата

10.02.2017 | 15:31 Редактор: Ирина Георгиева
Разраства се скандалът около модната линия на Иванка Тръмп

Скандалът около модната линия на Иванка Тръмп се разгаря. След като президентът атакува компания, изтеглила дрехите на дъщеря му от магазините си, дойде ред и на Белия дом. 

Старши съветник на Тръмп направи реклама на артикулите на бизнесдамата. Лавина от критики предизвикаха думите на Келиан Конуей. В интервю от Белия дом за Fox News един от най-близките съветници на президента призова американците да купуват дрехите на Иванка Тръмп. 

"Това е просто чудесна линия. Имам някои от дрехите й. Просто сега ще им направя безплатна реклама. Идете още днес и си ги купете, всички. Има ги и онлайн", заяви Конуей. 

Редица конгресмени, включително от Републиканската партия, определиха изказването на Конуей като неприемливо. Те призоваха за разследване на потенциален конфликт на интереси. Етичните закони забраняват на служителите на Белия дом да промотират каквито и да е продукти, услуги или компании. Вече е подадена жалба в етичната правителствена служба. 

Президентът Доналд Тръмп обяви, че подкрепя напълно своята съветничка. 

"Въпросът е бил обсъден с Келиан и толкова. Няма да правим нищо повече, това е приключено", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Анализатори смятат, че действието на Конуей е целяло да отклони критиките от самия президент. По-рано Доналд Тръмп атакува в Twitter компания заради решението й да изтегли модната линия на дъщеря му от магазините си. Според регулаторите подобна намеса представлява злоупотреба с власт, тъй като президентът няма право да защитава семейния си бизнес. 

След изборите дъщеря му Иванка се отказа от управленските функции, но не й от собствеността си в конгломерата на Тръмп.