Противоречиво назначение и скандал в Сената в САЩ

Почти три седмици след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, нова порция исторически моменти с етикета "за първи път“

08.02.2017 | 14:56 Редактор: Жанета Нейкова
Противоречиво назначение и скандал в Сената в САЩ

Почти три седмици след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, нова порция исторически моменти с етикета "за първи път“. Спорно назначение в екипа на милиардера предизвика вълна от критики, а заседание на Сената беше белязано от скандал. 

Бетси Девъс е новият министър на образованието на САЩ. Това стана благодарение на историческата намеса на вицепрезидента Майк Пенс.

Негов беше решаващият глас, който наклони везните в полза на одобряването й. А любопитното и спорното около Бетси Девъс е, че тя никога не е заемала публичен пост и не е работила в системата на образованието.

Дългогодишен активист на Републиканската партия, дъщеря на един от водещите бизнесмени в Мичиган и съпруга на бивш изпълнителен директор на компания за домакински уреди, Девъс беше един от най-сериозните спонсори по време на кампанията на Тръмп по пътя му към Белия дом.

Критиките към нея са, че ще лобира за насочването на пари от бюджета към в частни и религиозни училища, издържани от корпорации или църковни фондации. И така с по-малко средства ще останат държавните училища.

Бурният политически живот напоследък зад Океана беше белязан и от скандал в Сената. Сенаторът демократ Елизабет Уорън влезе в словесен сблъсък с лидера на мнозинството в институцията Макконъл по време на дебат, свързан с номинацията на сенатор Джеф Сешънс за правосъден министър.

На Уорън й беше наредено да си седне на мястото, тъй като лидерът на мнозинството реши, че демократът от Масачузетс е нарушила правилата в Сената. Уорън четеше писмо от 86-та година от Корета Скот Кинг, вдовицата на Мартин Лутър Кинг, в което критикува Сешънс, тогава номиниран за федерален съдия, като го обвинява в расизъм.

Продължава и борбата на хората и институциите със спорния антимигрантски указ на Доналд Тръмп. 12-годишно иранско момиче не бе допуснато в САЩ, където пристигна, за да претърпи спешна операция на очите.

Алма Кашкули трябваше да бъде приета в специализирана клиника в Питсбърг на 31-ви януари. Заради антиимигрантския указ на президента Доналд Тръмп обаче детето не бе допуснато да се качи на полета за САЩ.

В крайна сметка след като Федералният съд временно блокира изпълнението на спорната президентска заповед, Алма успя да пристигне при майка си Фахиме, която има редовна студентска виза, тъй като учи право в Нюйоркския университет.