Доналд Туск зове за обединена Европа срещу Тръмп

Новата американска администрация правят бъдещето на Стария континент крайно непредсказуемо, убеден е председателят на Европейския съвет

31.01.2017 | 23:00 Редактор: Мария Аладжова
Доналд Туск зове за обединена Европа срещу Тръмп

Заявленията на новата американска администрация правят бъдещето на Европа крайно непредсказуемо, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той отправи послание към лидерите на 27-те страни от ЕС във връзка с планираната за 3 февруари среща на върха във Валета, предава Deutsche Welle.

Действията на администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп са посочени като основни заплахи за Европа, заедно с "напористия Китай", "агресивната политика на Русия по отношение на Украйна и нейните съседи", "войните, тероризма и анархията в Близкия изток и Африка", и засилващото се влияние на радикалния ислям.

Според Туск антиевропейските тенденции и настроения на евроскептиците стават все по-осезаеми. 

На тези промени Европа трябва да отговори с редица решителни стъпки, които ще позволят извеждането на "европейската интеграция на ново ниво". Преди всичко става въпрос за засилването на сигурността в рамките на ЕС и по неговите външни граници, а също така и по-доброто осигуряване на социално-икономическото благосъстояние на европейските граждани, уточнява Туск, цитиран от "Фокус".

Председателят на Европейския съвет подчертава още, че ЕС не трябва да се отказва от ролята на водещ икономически играч на световната сцена. "Трябва да използваме промените в търговската стратегия на САЩ в полза на ЕС чрез засилване на преговорите със заинтересовани партньори и едновременно с това защита на нашите интереси", се казва още в текста, написан от Туск.