Обама: Ще осигурим най-безпроблемното предаване на властта

Напускам тази сцена с по-голям оптимизъм, отколкото когато започнахме, заяви той в прощалната си президентска реч

11.01.2017 | 11:10 Редактор: Ирина Георгиева
Обама: Ще осигурим най-безпроблемното предаване на властта

Барак Обама се завърна в Чикаго - градът, в който започна политическата му кариера и в който се запознава с жената на живота си, за да произнесе прощалната си реч като президент на САЩ. 

Няколко хиляди души се събраха в Маккормик плейс, за да чуят изпълнените с емоция думи на държавния глава. 

По време на речта си, в която се фокусира върху теми като надеждата, промяната и демокрацията, Обама беше бурно аплодиран от изправилата се на крака публика.

"Здравей, Чикаго! Хубаво е да бъдеш у дома. Мишел и аз бяхме поласкани от пожеланията, които получихме през последните няколко седмици. Днес е мой ред да ви благодаря за всички разговори и препоръки, независимо дали го получих очи в очи с вас или не. Вашето мнение ме вдъхновяваше през всичките тези години. Аз се вдъхновявах от вас. Всички вие ме направихте по-добър президент и по-добър човек. Америка е изключителна страна. В началото не беше така, но ние успяхме да преодолеем различията си и да се обединим", коментира Обама.

"Уверих новоизбрания президент Тръмп, че с екипа ми ще осигурим най-безпроблемното предаване на властта, както направи това за мен президентът Буш, защото зависи от всички нас да се уверим, че правителството ни е готово да посрещне всички предизвикателства, пред които ще се изправи. Заради това ви призовавам покажете по-активно участие в истинския живот, покажете се, гмурнете се в него и отстоявайте позициите си, понякога ще губите, понякога ще печелите. Благодаря за всичко, което направихте за мен през последните 8 години. Вие променихте света. Напускам тази сцена с по-голям оптимизъм, отколкото когато започнахме. Скъпи сънародници, за мен беше голяма привилегия да бъда ваш президент и всъщност никога няма да спра да бъда с вас като гражданин до края на дните си", добави той.