Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, е бил разследван и преди

Германската полиция открива нови факти за миналото на Анис Амри

22.12.2016 | 16:45 Редактор: Жанета Нейкова
Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, е бил разследван и преди

Германската полиция нахлу в бежански център в западната част на страната като част от общоевропейското издирване на
24-годишния тунизиец Анис Амри. Около 100 полицаи са участвали в спец-операцията в град Емерих и в Дортмунд, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Според германското издание "Ди Велт" Амари е регистриран, че живее в бежанския център. Той е проучвал в интернет как се правят експлозивни устройства и е установил връзка с "Ислямска държава". 

24-годишният мъж поне веднъж се е бил свързал с екстремистката организация и е бил в американския списък на хора, които не трябва да бъдат допускани на полети до САЩ. Между март и септември, той е бил под наблюдение - подозирало се е, че планира да открадне пари, за да купи автоматично оръжие и вероятно да извърши нападение. Поради липса на доказателства обаче, наблюдението е прекратено.

Бащата на Анис разказва, че синът му е напуснал Тунис като мигрант. Лежал е 4 години в италиански затвор, заради палеж на училище. След това е пристигнал в Германия. Там подал молба за убежище, но тя била отхвърлена през юли.

Опитите да бъде депортиран в Тунис не са успели, защото мъжът нямал документи за самоличност и тунизийските власти оспорвали, че е гражданин на държавата.

Издадена е европейска заповед за ареста на тунизиеца, а германската полиция предлага 100 хил. евро награда за информация за залавянето му.