Най-дългият тунел в света Готард бе открит за движение

57-километровото трасе свързва градовете Цюрих и Лугано и пресича връх Сейнт Готард в Алпите

12.12.2016 | 15:16 Редактор: Жанета Нейкова
Най-дългият тунел в света Готард бе открит за движение

Швейцарският тунел Готард, който е най-дългият не само в Европа, но и в света, официално беше открит за движение. Целта на съоръжението да се улесни търговията между северната и южната част на Европа и да се съкрати времето за пътуване с близо 40 минути.

През Готард влаковете преминават за около 17 минути. Очаква се на ден през тунела да минават около 260 товарни влака, които развиват до 100 км/ч, както и 65 пътнически влака, които ще се движат с до 200 км/ч. 

"Готард е много специална планина.Тя символизира пътят ни на юг, към топлината и слънцето.Чувството да бъдеш на първия пътнически влак, преминаващ през самото ядро на планината е уникално", споделя Ингрид, жител на Цюрих.

"Наистина се радвам, че съм тук. Усетих ускорението на влака, когато навлезе в тунела. Това е специално чувство. Аз съм на първия пътнически влак, преминаващ през най-дългия тунел в света", вълнува се Маргрете, жител на Цюрих.  

Тунелът Готард бе строен в продължение на 17 години и е проектиран да остане в експлоатация поне век. Той е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 милиарда швейцарски франка. Решението за построяване на алпийския тунел бе взето в края на 1998 година на референдум, при който близо 64 процента от гласоподавателите подкрепиха плана за изграждането му.