Париж прилага извънредни мерки за спряване със замърсения въздух

За първи път мярката за ограничаване на вредните емисии продължава три дни

08.12.2016 | 14:33 Редактор: Тодор Петров
Париж прилага извънредни мерки за спряване със замърсения въздух

Жителите на Париж имат забрана да не използват личните си автомобили, като това не включва всички коли. Обичайната практика за ограничаване на вредните емисии съществува от 20 години, но за първи път тя ще продължи три дни. 

Колите с регистрационни табели с нечетно число днес трябва да останат в гаража. Вчера това се отнасяше за номерата с последна четна цифра. При неспазване на забраната, властите са наложили глоба от 22 до 75 евро. 

Сред останалите извънредни промени е използването на безплатен градски транспорт за целия регион. Забраната донесе различни отзиви от парижани:

"Това е добра мярка за спряване със замърсяването. И е чудесно за пътуващите с личните си автомобили - така ще спестят пари. Но пък струва скъпо на столичните власти", споделя Пиер-Жан Амар. 

"Смятам, че това е добро решение, но в същото време е и малко неприятно, защото повечето хора, които днес не са с колите си, използват метро, тъй като е безплатно. А така влаковете са претъпкани. Нямаме никакво място, неудобно е", възмущава се Лорис Ароу.

"Би трябвало тези мерки да помогнат за намаляване на замърсяването. Освен това е наистина приятно да видиш Париж с наполовина по-малко коли от обикновено", смята Жан-Франсоа.

Мнозина обаче смятат, че забраната за движение на част от колите е неефективна. От агенцията, наблюдаваща качеството на въздуха, отчитат, че замърсяването е намаляло с едва от 5% до 10% от вторник насам, когато мярката влезе в сила. Според властите причината е неспазване на забраната, въпреки заплахата за глоба.