Смог покри Париж заради нов пик на замърсен въздух

Според метеоролози високите нива на замърсяване се дължат на студеното време и липсата на вятър

06.12.2016 | 14:00 Редактор: Луиза Божинова
Смог покри Париж заради нов пик на замърсен въздух

Париж заприлича на Пекин. Смог покри френската столица през последните дни. Причината е нов пик на замърсяване на въздуха.

Коли с регистрационни номера, завършващи на нечетно число, нямат право да се движат днес по улиците на Париж и региона. Това е обичайна мярка, налагана от властите в случаите на пик на замърсяване на въздуха. 

Утре пък няма да могат да се движат автомобилите с последно четно число на табелата. 

"От миналата сряда регионът на Париж е в период на засилено замърсяване на въздуха. В четвъртък беше достигнато и второ ниво от предупредителната система. Причината за този пик са емисиите от трафика и от жилищното отопление на дърва", каза Шарл Кимерлен Еърпариф, който следи за качеството на въздуха. 

Според метеоролозите продължителните високи нива на замърсяване се дължат на студеното време и липсата на вятър, който да разсее вредните емисии. Затова властите призовават шофьорите към намаляване на скоростта. Днес ограничението по околовръстното е свалено от 80 на 70 километра в час. 

"Разбира се, че усещам замърсяването. Работя в зоната на фондовата борса в Париж и офисът ни е високо. Дори не можем да отворим прозорците – въздухът е толкова зле, чувстваме го, така че държим всичко затворено. И когато излизаме да обядваме, на улицата направо не се диша", споделя Софи Оливие. 

Службите, следящи качеството на въздуха, отчитат година с рекордни нива на вредни емисии. Това означава, че над 1 милион парижани редовно дишат замърсен въздух.