Европол: Повече бойци от ИД ще се опитат да влязат в Европа

Тактиката им включва коли-бомби, отвличания и изнудване

02.12.2016 | 23:18 Редактор: Ирина Георгиева
Европол: Повече бойци от ИД ще се опитат да влязат в Европа

"Има сложно изградени мрежи, изградени от ДАИШ, главно от хора, които са пратени преди време. По всяка вероятност те чакат точния момент, за да ударят."

 

Това коментира европейският координатор в борбата с тероризма Жил де Керхов след като излезе новият доклад на Европол, че има опасност от нови нападения на ДАИШ в Европа.

Халифатът на ДАИШ се руши, но все още го има Виртуалния халифат, посочва още Жил де Керхов.

"Тези, които са били в Сирия и Ирак, са се научили да боравят със самоделни взривни устройства, които използва "Ислямска държава. Имаме проблеми с върналите се оттам. Все още имаме 2500 европейци, които са активни в Сирия и Ирак. Не знаем какво ще направят те", отчете той.

Повече бойци от "Ислямска държава" ще се опитат да влязат в Европа, а "няколко десетки", които могат да извършат атака, вече са тук, твърди най-новият доклад на Европол.

По-рано днес съобщихме, че екстремистите от "Ислямска държава" ще засилят атаките си в Европа, тъй като са изправени пред поражение в Близкия изток, пише BBC. 

Тактиката им включва коли-бомби, отвличания и изнудване, допълват от Европол. Въпреки това оттам омаловажават вероятността за атаки срещу критичната инфраструктура, като например ядрени обекти.

Според службата екстремистите набелязват "по-слаби" цели, а сега "са поставили по-голям" акцент върху "самотните актьори" като извършителя на атентата в Ница през юли. Оттам предупреждават, че някои сирийски бежанци в Европа са уюзвими, защото екстремисти се опитват да ги наемат на своя страна като инфилтрират бежански лагери.

Припомняме, че през последните години Европа беше разтърсена от поредица от терористични атаки, извършени от "Ислямска държава".