Папа Франциск опрости абортите

Той издаде разрешение за свещениците

21.11.2016 | 19:15
Папа Франциск опрости абортите

Папа Франциск даде пълномощие на всички католически свещеници да опрощават абортите. Право, което досега имаха само епископите и специалните изповедници. 

Главата на римокатолическата църква обяви решението си в апостолическо писмо. Мярката беше въведена като временна заради свещената година на милосърдието завършила вчера, но папа Франциск реши да я превърне в постоянно право.

Папа Франциск даде разрешение на всички свещеници по силата на тяхната служба да опрощават тези, които са извършили греха на направения аборт.

Главата на римокатолическата църква заяви, че опрощаването е постоянно, тъй като грешниците трябва да получат шанс за разкаяние.

"Всеки, който е свързан с аборта-жената, медицинските сестри, лекарят. Този, който повдига въпроса-всички са въведени в греха на аборта, така че помилването на греха обхваща всеки", обясни архиепископ Рино Фискела.

Все пак главата на римокатолическата църква ясно подчертава, че абортът е тежък грях, тъй като слага край на един невинен живот. По думите му обаче няма грях, който Божията милост да не може да достигне и премахне, стига да има покаяно сърце, търсещо помирение с отеца.