Ангела Меркел ще се бори за четвърти пореден мандат

Изборите за парламент в Германия ще се проведат най-рано през лятото на 2017 година

21.11.2016 | 13:00 Редактор: Луиза Божинова
Ангела Меркел ще се бори за четвърти пореден мандат

Германският канцлер Ангела Меркел ще се бори за четвърти пореден мандат. На нарочно свикана пресконференция в партийната централа в Берлин, тя сложи край на спекулациите по въпроса.

Баварският съюзник на управляващата Християндемократическа партия - Християнсоциалният съюз, приветства решението на Меркел да се кандидатира за четвърти мандат. Социологическите проучвания сочат, че близо 55% от германците искат Ангела Меркел отново да сформира правителство. 

"Да бъдеш лидер на партия и да имаш подготовката да водиш съпартииците си за мен винаги е означавало да бъдеш подготвен за канцлер. Затова днес обявявам официално, че ще се кандидатиран за поста на предстоящите през 2017-та година федерални избори", заяви Меркел. 

"Това не е решение, което вземам прибързано. Обмислям го от доста дълго време и решението да се кандидатирам за четвърти мандат след 11 години начело на страната е всичко друго, но не и тривиално", допълни тя. 

С намаляването на бежанския поток доверието към канцлера се повиши след месеци на спад. Анализатори посочват, че предизвикателствата пред Меркел са огромни, но тя има реалните шансове да се справи с тях. 

Изборите за парламент в Германия ще се проведат най-рано през лятото на 2017 година.