Как ще се отрази нов мандат на Меркел върху пазарите?

Вижте какво може да бъде потенциалното влияние върху данъците и геополитика при победа на канцлера

21.11.2016 | 12:29 Редактор: Луиза Божинова
Как ще се отрази нов мандат на Меркел върху пазарите?

На фона на политическите турбуленции в цял свят решението на Ангела Меркел да се кандидатира за четвърти мандат на федералните избори през следващата година дава на инвеститорите перспектива за още четири години германски канцлер, чийто стил на водене е добре познават, коментира Bloomberg.

По време на 11-те си години като канцлер Меркел опазва еврозоната цяла, въздържа се да критикува политики на Европейската централна банка (ЕЦБ), застъпва се за икономическите санкции срещу Русия и силен военен алианс с НАТО, докато в същото време ясно заявява подкрепата си за свободната търговия.

Несигурността около нейните намерения бе "продължителен последващ риск" за пазарите, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. Какво обаче може да е потенциалното влияние върху данъците, паричната политика и геополитика от победа на Меркел?

Акции

Германският индекс DAX и еврото може да преминат през краткосрочни трудности, смята Карстен Бржески, главен икономист в INDG-Diba във Франкфурт. Макар че DAX достигна рекордно ниво при Меркел през април 2015 г., индексът сега е с 14% по-нисък.

Инвеститорите до голяма степен залагаха, че Меркел ще се кандидатира отново, затова повторното ѝ избиране елиминира "потенциала от негативни шокове", ако беше решила да се оттегли, пише Джейкъб Функ Киркегаард, старши изследовател в Peterson Institute for International Economics.

В дългосрочен план акциите може да поевтинеят, тъй като бежанската политика на Меркел предизвиква популистки ответен удар, който "ще натежи върху пазарите", казва Джеймс Батърфил, ръководител инвестиции и проучвания в ETF Securities в Лондон.

Валутна търговия

Еврото поскъпна в ранната азиатска търговия след новината за кандидатурата на Меркел. Предвид факта, че то поевтиняваше през последните осем сесии, достигайки най-ниското си ново за 2016 г. в петък, пазарите най-вероятно вече са били подготвени за това.

Продължението на статията прочетете тук!