Вашингтон изрази подкрепата си за облекчаване на гръцкия дълг

Това стана по време на срещата между Барак Обама и премиера на Гърция Алексис Ципрас.

15.11.2016 | 21:00 Редактор: Луиза Божинова
Вашингтон изрази подкрепата си за облекчаване на гръцкия дълг

Американският президент Барак Обама кацна тази сутрин в Атина. Обама избра гръцката столица именно за първа спирка на последната си обиколка извън САЩ.

Червен килим и военен блясък посрещнаха "Еър Форс 1" на американския президент при кацането му на атинското летище "Елефтериос Венизелос". В гръцката столица бяха въведени извънредни мерки за сигурност. Част от обществения транспорт не работеше и имаше забрана за стачки и митинги в части на града, откъдето минава маршрутът на Обама.

Американският президент първо беше приет от гръцкия си колега Прокопис Павлополус. Обама заяви, че САЩ ще стоят рамо до рамо с Атина в тези изпълнени с предизвикателства драматични времена, през които преминава Гърция. След това американският президент се отправи към премиерската резиденция за среща с Алексис Ципрас. Обама поздрави гръцкия премиер в кабинета му и гръцкия народ за "трудните и болезнени стъпки, които са предприели".

Ципрас изрази надежда, че страданията на гръцкия народ все пак ще бъдат възнаградени накрая.

"Надяваме се, че жертвите на гръцкия народ ще доведат много скоро до резултат и ще имаме положително развитие по важни въпроси, които стоят пред нас в преговорите за дълговата криза с нашите партньори, които се отнасят до всички в Европа и до световната икономика", каза Ципрас.

"Искам да поздравя Алексис Ципрас, неговото правителство и гръцкия народ затова, че продължават напред в този доста труден процес", заяви Обама. "Реформите, които не бяха лесни, но са необходими, ще направят гръцката икономика по-конкурентна. В същото време моето послание към Европа е - строгите икономии сами по себе си не могат да доведат до просперитет. Това е важно както по отношение на облекчаването на дълга, така за да се помогне на гръцкия народ в този период на адаптиране."

Последната обиколка на Барак Обама като президент на САЩ продължава с визита в Берлин, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Двамата ще обсъдят конфликтите в Украйна и Сирия, кампанията срещу групировката "Ислямска държава" и икономическите отношения с Вашингтон.

След Германия Обама ще отиде в Перу, където вероятно ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в рамките на срещата на организацията за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество.