Обама: Тръмп трябва да укроти темперамента си

Американският президент на посещение в Гърция

15.11.2016 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Обама: Тръмп трябва да укроти темперамента си

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще останат "незаменима" сила в света и че новоизбраният президент Доналд Тръмп трябва да укроти характера си. Обама отговори на въпроси от репортери преди последните му визити в Гърция, Германия и Перу, преди изтичането на мандата му. 

Действащият държавен глава заяви, че е важно новоизбраният президент да изпраща сигнали, че желае единство, след ожесточената предизборна кампания. 

Жестовете имат значение, категоричен бе президентът. 

"Посочих на Тръмп, че при подобни избори, които бяха толкова оспорвани и толкова разделящи, жестовете имат значение. Поради природата на предизборната кампания и ожесточеността й е наистина важно да се изпратят сигнали за обединение, да се протегнат ръце към малцинствените групи, които са загрижени за тона на кампанията. Победата на Тръмп показва важността хората да упражнят правото си на глас. Не знам колко пъти трябва да научаваме този урок отново, защото 43% от страната не гласува", коментира Обама.

Той смята, че Тръмп идва на власт с по-малко установени политически идеи, отколкото други президенти са имали в началото на мандатите си. 

"Не смятам, че той е идеологически насочен. Мисля, че Тръмп е прагматик и това ще е добре, доколкото има добри хора около себе си и има усет за насока. Когато влезе в Белия дом Тръмп ще разбере колко е трудно да премахне реформите от предишната президентска администрация като ObamaCare, Ядреното споразумение с Иран и Парижкото климатично споразумение. Имам ли притеснения? Абсолютно, но Правителството и демокрацията ни не са кратер, за да се обръщат рязко. Те са като океански лайнер", добави той.