Унгария не одобри промените в конституцията, свързани с мигрантите

Целта беше мигрантите да се заселят в страната без одобрение от НС

08.11.2016 | 13:04
Унгария не одобри промените в конституцията, свързани с мигрантите

Внесените от министър-председателя Виктор Орбан промени в основния закон, не бяха подкпрепини от депутатите на Унгария, предаде АФП.

Поправките  бяха с цел заселване на мигранти в страната без да е нужно одобрението на националното събрание и властите. Държавата трябва да приеме 1294 мигранти.

Партията на Орбан Фидес се нуждаеше само от два допълнителни гласа, за да има мнозинство, но не ги получи от радикалната дясна партия Йобик.

Йобик, която е силно антиимигрантски настроена, изненада неприятно министър-председателя в началото на месеца.

Съзирайки рядка възможност да наложи волята си, след среща с Орбан лидерът на Йобик Габор Вона посочи, че ще подкрепи промените в конституцията, ако правителството отмени действащата "схема” за получаване на гражданство срещу пари, която облагодетелства заможните хора  от Русия, Китай и Близкия Изток.

По думите на Йобик това е "мръсен бизнес” и крие риск за националната сигурност, тъй като от нея може да се възползват и джихадисти от "Ислямска държава”.

"Нито на богати, нито на бедни мигранти трябва да се разрешава да се заселват в Унгария”, подчерта Вона, а Орбан каза, че "ще обмисли” исканията.

Лидерът на Фидес обаче декларира пред парламента, че "правителството няма да се подаде на шантаж” и поиска от Йобик да не обвързва предоставянето на гражданство срещу дарения с промяната на конституцията, която нарече "въпрос от национално значение”.