Строят сграда за българския циклотрон

Апаратурата лекува онкоболни, но не се ползва

27.10.2016 | 16:30 Редактор: Васил Детелинов
Строят сграда за българския циклотрон

След месеци застой, започва изграждането на специализираната сграда, в която ще бъде инсталиран циклотронът за ранна диагностика на онкозаболявания. Животоспасяващото оборудване е закупено с пари на Департамента по енергетика на САЩ и АЕЦ "Козлодуй" и почти година стой опаковано в хамбар на Института за ядрени изследвания към БАН.

Пристигнал през януари от Канада, където е произведен, вече почти година модерния циклотрон стой опакован в дървени палета, защото няма сграда, в която да бъде монтиран. Апаратурата е изключително важна за лечението и ранната диагностиката на онкоболните. Няколко болници у нас произвеждат изотопи, но те са недостатъчни за големия брой болни. За това се налага да се дават милиони левове годишно за внасянето им от Унгария. По пътя често те губят ефективността си. С новия циклотрон дори ще падне и цената им.

"Прилагайки този изотоп, поставяйки точната диагноза и стадий на заболяването, ние ще подпомагаме не само нашите онкологично болни да живеят по дълго , да имат друго по –добро качество на живот, а в редица случаи те напълно могат да се излекуват"- обясни проф. Ирена Костадинова,която е  национален консултант по нуклеарна медицина.

 Циклотронът е закупен с 3 млн. долара  от Департамента по енергетика на САЩ, 2 млн.  долара от АЕЦ "Козлодуй" и 1 млн.  лева от МОН. А с държавната помощ от 3 млн. лева, които правителството отпусна вчера, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН ще построи необходимата специализирана сграда, за да заработи циклотрона.

"Ние ще имаме едно уникално съоръжение. Направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал, чакайки в мъки и нерви" - коментира премиерът Бойко Боросов.

 Когато заработи, циклотронът ще осигурява изотопи за вскчи онкоболници в страната, както и за тези в Македония, Сърбия и Гърция. Ще се ползва и за научни изследвания.

Още в репортажа на Васил Детелинов.