В Украйна ще се разследват политици, декларирали над $100 000

Ако бъде доказано нарушение виновниците са заплашени от 15 години затвор

02.11.2016 | 17:42 Редактор: Ирина Георгиева
В Украйна ще се разследват политици, декларирали над $100 000

Политици и висши чиновници в Украйна, декларирали, че притежават над 100 000 долара в брой, ще бъдат подложени на щателна проверка. Ако бъде доказано нарушение виновниците са заплашени от 15 години затвор, заяви генералният прокурор Юрий Луценко.

През уикенда в Киев бе завършена мащабна антикорупционна реформа, задължаваща всички високопоставени държавни чиновници – включително премиера и президента, да обявят доходите си в специална електронна система. Декларираните милиони долари в брой, скъпи швейцарски часовници и луксозни автомобили шокираха украинците, чиято средна месечна заплата се равнява на малко повече от 200 долара. 

"Общо взето в тази електронна система всеки гражданин може свободно да намери данни за имуществото и доходите на всеки политик, държавен чиновник, прокурор или съдия. И всичко това е събрано на едно място. Именно това притеснява някои определени кръгове. Защото не може чиновник, който цял живот е работил в държавната администрация, получавал е ниска заплата, изведнъж да се окаже притежател на луксозни имоти за милиони долари", обясни депутатът Виктор Чумак.

Системата с електронните декларации, въведена като ключово условие за отпускане на нови кредити на Украйна от Запада, има за цел да премахне корупционната практика, която позволява на бюрократите да трупат богатства чрез връзки и рушвети. Националната агенция за предотвратяване на корупцията заяви, че при подадени близо 100 000 декларации не е ясно доколко щателна ще е проверката.