fallback

Иракските сили: Лидерът на "Ислямска държава" все още е в Мосул

Краят на ИД идва, ако Абу Бакр бъде ликвидиран, заяви ръководителят на президентската канцелария

02.11.2016 | 15:20 Автор: Тодор Петров

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади все още може да е в иракския град Мосул. Това заяви ръководителят на канцеларията на президента на Иракски Кюрдистан. Ако бъде ликвидиран, това ще означава и край на цялата система на ИД.

Който и да е приемникът на Абу Бакр ал Багдади, той няма да има този авторитет и престиж, който той имаше, категоричен е кюрдския ръководителят на канцеларията на президента. Па думите му обаче, присъствието му в Мосул може да усложни и удължи битката за освобождаването на града, защото неговите привърженици ще се борят докрай, за да го защитят. 

Колко бързо ще падне Мосул зависи и от това дали бойците на ИД имат намерение да унищожат пет моста над река Тигър. Иракската армия настъпва успешно в Мосул и вчера превзе част от крайните квартали. В отговор ислямистите изграждат живи щитове и извършват масови екзекуции. 

Днес иракските сили са пробили фронтовата линия на джихадистите без да претърпят големи загуби. Според говорител на иракската армия това позволява овладяването на ключови зони в източната част на града. 

"Сега сме в Мосул, само трябва да се доберем до центъра. Намираме се само на километър от него. С божията воля ще го освободим", каза Дия Кадем, войник от антитерористичните части на Ирак. 

След като овладеят определен район коалиционните сили пристъпват към неговото прочистване от скрити терористи и към подпомагане на цивилното население. 

Пътят към бягството е изключително рискован. Според "Ислямска държава" всеки, който се опита да избяга от самопровъзгласения им халифат, трябва да бъде застрелян. Заплаха, която джихадистите неведнъж прилагат на практика.

 

fallback
Още от Свят
fallback