Боко Харам освободи 21 от отвлечените ученички в Чибок

Групировката отвлече повече от 270 ученички през май 2014 г.

13.10.2016 | 16:21 Редактор: Ирина Георгиева
Боко Харам освободи 21 от отвлечените ученички в Чибок

21 от ученичките, отвлечени през 2014 г. от "Боко Харам" в Чибок, Нигерия, са били освободени, потвърди говорител на президента Гарба Шеху, цитиран от BBC. Той заяви, че освобождаването е "резултат от преговорите между администрацията и ислямистките екстремисти".

Освободените ученички в момента са със силите за сигурност.

Припомняме, че "Боко Харам" отвлече повече от 270 ученички от училище в Чибок, североизточна Нигерия - акт, който предизвика международно осъждане.

Същевременно актът предизвика и една от най-големите световни медийни кампании в социалните мрежи - тя премина под знака на тага #BringBackOurGirls (#Върнете нашите момичета).

Говорителят на президента Мухамаду Бухари написа в Twitter, че Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и правителството на Швейцария са действали като посредници в преговорите с "Боко Харам".

По думите на Шеху, преговорите продължават.

Ученичките са били освободени в замяна на четирима екстремисти, съобщава AFP, позовавайки се на местни източници.

"Точно сега мога само да плача. Познавате този вид плач, който е смесица от различни емоции", написа в Twitter, един от лидерите на движението #BringBackOurGirls, в отговор на новината.

Президентът също туитна, че приветства освобождаването "след успешните преговори".

Досега само веднъж е било потвърдено освобождаване на ученички, отвлечени от Чибок.

От "Боко Харам" са отвлекли хиляди други хора по време на своето 7-годишно бунтовничество в бунтовниците в североизточната част на Нигерия. Повече от 30 000 души са били убити, съобщиха от правителството, а хиляди са били принудени да избягат от домовете си. 

Поглед към Боко Харам:

  • Основана през 2002г., групировката Боко Харам се противопоставя на западния стил на образование. "Боко Харам" означава "Западното образование е забранено." на езика на Хауса.
  • През 2009г. стартираха военни операции за създаването на Ислямска държава.
  • Хиляди са убити, най-вече в Североизточна Нигерия, където са атакувани полицейски управления и централата на ООН в столицата Абуджа.
  • Отвлечени са стотици, включително най-малко 200 ученички.
  • Контролират няколко североизточни града.
  • Започват нападения срещу съседни държави