Боко Харам разпространи видео с ученички, отвлечени през 2014 г.

Те призовават нигерийското правителство да сътрудничи с бунтовниците за тяхното освобождаване

14.04.2016 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Боко Харам разпространи видео с ученички, отвлечени през 2014 г.

Видео, разпространено от нигерийската ислямистка групировка Боко Храман, показва някои от отвлечените преди две години ученички от град Чибок, пише BBC.

Кадрите, направени през декември, са били изпратени до нигерийското правителство и показва 15 момичета в черни одежди, определящи себе си като ученички, отвлечени от училище. Част от тях са идентифицирани от техните родители.

Това са първите кадри на момичетата, отвлечени през май 2014 г. 

Похищението на 276 ученички предизвика глобалната медийна кампания #BringBackOurGirls (букв. превод #Върнете момичетата ни обратно), в която участва и първата дама на САЩ Мишел Обама, както и множество други знаменитости.

Въпреки усилията обаче, повечето момичета все още липсват.

Междувременно стотици родители проведоха шествие в нигерийската столица Абуджа, с което настоява правителството да намери техните дъщери. По думите на кореспондента на BBC Мартин Пейшънт, семействата обвиняват предишното правителство, че не е направило нищо, когато момичетата са били отвлечени, а сегашната администрация, че не отделя достатъчно средства за издирването им.

Боко Харам отвлече момичетата от град Чибок в Североизточния регион на Нигерия на 14 април 2014 г. Малко по-късно те разпространиха видео с ученичките и поискаха размяна със затворници.

Тогавашният лидер на "Боко Харам" Абубакар Шекау заяви, че момичетата ще бъдат принудени да приемат исляма и заплаши, че ще ги принуди да се оженят за техни бойци или ще ги продаде в робство.

С месеците около 57 студентки успяха да избягат, но 219 все още са в неизвестност.

Най-новото видео, заснето на Коледа 2015 г., а сега излъчено и по CNN, показва момичетата, които молят нигерийското правителство да сътрудничи с бойците за тяхното освобождаване. В него посочват, че отношението към тях е добро, но искат да бъдат със семействата си.

Две майки разпознаха момичетата си, а трета - цели пет от тях, пише Reuters. Видеото им беше прожектирано от местните служби в Майдугури, столица на Борно.

Според Amnesty International около 2000 деца са отвлечени от Боко Харам от началото на 2014 г. до момента. Много от тях се използват за сексуални роби, бойци и дори атентатори-самоубийци.

Въпреки, че бунтовниците от Боко Харам още организират атаки, през изминалата година нигерийската армия е постигнала напредък в борбата срещу тях, допълват от BBC. Върнат е контролът върху десетки градове и селища, освободени са стотици жени и деца, държани в плен.

Поглед към Боко Харам:

  • Основана през 2002г., групировката Боко Харам се противопоставя на западния стил на образование. "Боко Харам" означава "Западното образование е забранено." на езика на Хауса.
  • През 2009г. стартираха военни операции за създаването на Ислямска държава.
  • Хиляди са убити, най-вече в Североизточна Нигерия, където са атакувани полицейски управления и централата на ООН в столицата Абуджа.
  • Отвлечени са стотици, включително най-малко 200 ученички.
  • Контролират няколко североизточни града
  • Започват нападения срещу съседни държави