Навършват се 6 г. от спасяването на чилийските миньори

33-та мъже прекараха под земята 69 дни

13.10.2016 | 13:48 Редактор: Луиза Божинова
Навършват се 6 г. от спасяването на чилийските миньори

Днес се навършват 6 години от драматичната акция по спасяването на 33-мата чилийски миньори, затрупани след инцидент в мината Сан Хосе. Мъжете успяха да оцелеят 69 дни под тонове пръст и камъни на 625 метра под земята, благодарение на проявената изобретателност на спасителните екипи. 

Срутването в мината Сан Хосе се превърна в една от най-големите трагедии в страната. В продължение на 17 дни спасителни екипи се опитваха да намерят оцелели под тоновете пръст, когато беше чуто почукване върху сонда, достигнала близо до мястото, където успели да се укрият миньорите след инцидента. При изваждането на сондата, спасителите намериха закрепена за нея бележка "33-мата от нас в галерията сме добре". 

Спасителната операция по изваждането на мъжете е безпрецедентна в историята на Чили. След като беше установен контакт с тях бе прокопан тесен тунел, посредствон който им бе спусната храна, и вода и дори бе установена видеоконферентна връзка. 
На 13 октомври 2010 година късно вечерта след продължила близо 22 и половина часа спасителна операция и последният миньор бе изваден на повърхността. Мъжете бяха внимателно вадени един по един в капсула, спускана през специална шахта, малко по-широка от раменете им. 

Прекаралите малко над 3 месеца под земята миньори се превърнаха в национални герои в Чили. Те участваха в клип в подкрепа на националния отбор на страната на Мондиал 2014. 

Възпитаниците на Хорхе Сампаоли попаднаха в т. нар. група на смъртта в компанията на Испания, Холандия и Австралия. 

За да насърчат своите любимци миньорите се завърнаха в мината, за да отправят емоционално послание, с което да повдигнат духа на футболистите. 

Историята на оцелелите миньори вдъхнови и Холивуд, където бе заснет филма "33-мата". В ролята на единия от миньорите се превъплъти Антонио Бандерас, а Жулиет Бинош изигра съпругата на един от затрупаните.