Сирийската армия призова за евакуация на източен Алепо

Градът е в тежка хуманитарна криза от месеци

06.10.2016 | 14:15 Редактор: Луиза Божинова
Сирийската армия призова за евакуация на източен Алепо

Най-малко 20 души са загинали, а 60 други са били ранени при поредната въздушна атака в северната част на Сирия. 

Селището, което е било ударено, се намира близо до пограничния град Джараблус. Там през август Турция оказа помощ на сирийските бунтовници, които започнаха офанзива срещу "Ислямска държава“.

Ударът е бил извършен от водената от САЩ коалиция. Според кюрдски медии, турски изтребители са поели основната част на атаката срещу селището, което все още е под контрола на джихадистите и е населено предимно с кюрди. 

Междувременно сирийската армия издаде предупреждение за незабавна евакуация на хората, блокирани в източната част на Алепо – район, който е под контрола на бунтовниците срещу режима в Дамаск. Военните на Асад посочиха, че тези, които изберат да останат правят това на "собствена отговорност". 

Според изявление на централното командване на сирийската армия нейните военни са прекъснали снабдителните линии на бунтовниците и разполагат с точна информация за разположението на техните стрелкови позиции и оръжейни складове там. 

Всички опозиционни бойци са призовани да сложат оръжие и да напуснат града. Целта на предупреждението е да се осигури безопасен хуманитарен коридор на бедстващите в града хора.

От месеци достъпът на храни, лекарства и стоки от първа необходимост в Алепо е отрязан и хората бедстват. Сирийската армия, подкрепяна от руската военна авиация, започна офанзива срещу Източен Алепо на 19 септември след провала на едноседмичното примирие, договорено със САЩ. Офанзивата започна с една от най-интензивните бомбардировки в сирийската война до момента.