Колумбия отхвърли споразумението с бунтовниците от ФАРК

Трябва да се сложи край на конфликта, призова президентът Хуан Мануел Сантос

03.10.2016 | 14:14 Редактор: Тодор Петров
Колумбия отхвърли споразумението с бунтовниците от ФАРК

Колумбийците отхвърлиха примирието, сключено преди седмици между правителството и бунтовническата групировка ФАРК, на провелия се вчера референдум в страната. 50% от имащите право на глас са казали "Не" на сделката, която трябваше да сложи край на 52-годишната война, взела живота на повече от 220 000 души.

Резултатите при 99% от обработените протоколи показват 50,2% гласували с "Не" срещу 49,8% казали "Да". Избирателната активност по време на вота е била много ниска. От 35 млн. избиратели, едва 13 млн. души са упражнили правото си на глас. 

Президентът Хуан Мануел Сантос на няколко пъти призова колумбийците да подкрепят усилията за мир с довода, че няма план "Б".

"Призовавам цялата нация, всички граждани, независимо от това как са гласували на референдума, да подкрепят мирното споразумение с ФАРК. Трябва да се сложи край на продължаващия от десетилетия конфликт. Разбира се, аз ще зачета резултатите от вота. Това бе демократично взето решение. Но призовавам резултатът от референдума да не се отрази на стабилността и мира в страната", коментира президентът. 

Въпреки опитите на правителството за стабилност в страната колумбийското общество остава дълбоко поляризирано, коментират анализатори. Според оценките на експертите противниците на примирието не желаят бунтовниците от ФАРК да влязат в политиката в замяна на разоръжаването им.