Историческо споразумение между Колумбия и ФАРК

Очаква се то да бъде официално оповестено, за да бъде проведен референдум, на който колумбийците да решат дали го одобряват

25.08.2016 | 13:50 Редактор: Луиза Божинова
Историческо споразумение между Колумбия и ФАРК

Историческо споразумение между правителството на Колумбия и бунтовниците. Двете страни ще прекратят сблъсъците, а членовете на антиправителствената групировка ще влязат в лагери, за да се адаптират към мирния живот. 

Примирие след 4 години преговори и над 50 години въоръжени сблъсъци. Двете страни обявиха решението си да сложат оръжие на съвместна пресконференция. 

"Споразумяхме се. Имаме мир. Да живее Колумбия! Да живее мирът!", скандира Иван Маркез, преговарящ от ФАРК.  

"Днес достигнахме финалната линия с партизаните от ФАРК. Това е краят на военния конфликт. Най-добрият начин да победим войната бе да седнем на масата за преговори. Войната свърши. Сега има ново начало. Споразумението отваря нови възможности за трансформирането на Колумбийското общество", каза Умберто де ла Кале, представител на правителството 

Очаква се текстът на споразумението да бъде официално оповестен, за да бъде проведен референдум, на който колумбийците да решат дали го одобряват. В документа е заложено разоръжаването на бунтовниците и временното разселване в 23 зони на страната, където ще бъдат създадени осем специални лагера за постепенна реинтеграция на бившите бойци към мирния живот. За разоръжаването се дава срок от 180 дни. 

"Революционните въоръжени сили на Колумбия - народна армия" или ФАРК е партизанска организация с марксистко-ленинистка идеология. През 2001 година държавния департамент на САЩ я причислява към списъка на терористичните организации. Броят на членовете на ФАРК според различни източници варира от 8000 до 18 000 души. Според доклад на Human Rights Watch между 20 и 30% от тях са под 18-годишна възраст.