Протести и сблъсъци във Венецуела заради недостиг на храна

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите в Каракас

09.06.2016 | 13:36 Редактор: Тодор Петров
Протести и сблъсъци във Венецуела заради недостиг на храна

Протест срещу недостига на храни и стоки от първа необходимост във Венецуела прерасна в сблъсъци с полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите в столицата Каракас при което има един пострадал.

Уличните протести във Венецуела зачестиха през последните дни. Ситуацията в страната е критична заради недостига на стоки, високата инфлация и срива на доходите, предизвикан от ниските цени на петрола. За да се снабдят с храна венецуелците започнаха да преминават границата с Колумбия, откъдето се завръщат с пълни торби с провизии. В магазините във Венецуела липсват не само продукти като брашно и сапун, но дори няма и тоалетна хартия.

"Успях да купя всичко необходимо – брашно, сапун, тоалетна хартия и дори малко дезодорант. Тези провизии обаче ще стигнат на семейството ми едва за седмица–две", признава Мария Еспиноза.

Освен икономическа, Венецуела преживява и институционална криза, породена от противоречията между изпълнителната и законодателната власт. В момента парламентът е доминиран от опозицията, която настоява за оставката на президента Николас Мадуро.