fallback

Орбан обяви победа на референдума за приема на бежанци

Ред е на Брюксел да взема важни решения, заяви унгарският премиер

03.10.2016 | 13:10 Автор: Тодор Петров

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви победа на провелия се вчера референдум за приемане на бежанци на квотен принцип. Привържениците на лагера "не" събраха 98,3%. Въпреки това резултатът е невалиден, защото са гласували едва около 40 % от имащите право на глас.

Заради ниската избирателна активност, която не успя да достигне задължителните 50%, общественото допитване няма юридическа стойност. Това обаче не попречи на Орбан да обяви веднага след приключването на гласуването, че Европейският съюз "не може да наложи волята си на Унгария" в областта на миграцията. 

"Преди всичко трябва да създадем правни основания, за да можем да признаем гласа на народа. Това означава, че съвсем скоро ще бъдат предложени поправки в конституцията, за да може да стане това. След това Брюксел ще трябва да вземе важно решение. Сега е техен ред да вземат важните решения", коментира премиер на Унгария.  

Според анализатори въз основа на резултатите от референдума, правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени и промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията. 

Единственият реален съперник на Орбан за парламентарните избори през 2018 - председателят на радикалната дясна партия Йобик - Габор Вона, не пропусна да поиска оставката на премиера, след като научи за ниската избирателна активност. Премиерът Виктор Орбан определи този резултат като "изключителен" и отхвърли призивите от крайната десница да подаде оставка.

 

fallback
Още от Свят
fallback