fallback

ЕС одобри ратификацията на Парижкото споразумение за климата

Това, което някои вярваха, че е невъзможно, сега е истина, написа Донадл Туск в Twitter

30.09.2016 | 18:28 Автор: Луиза Божинова

Министрите на околната среда от Европейския съюз (ЕС) се съгласиха Парижкото споразумение за климата да бъде ратифицирано, въпреки че някои от националните парламенти на страните от Общността все още не са го одобрили, съобщава Франс прес.

"Всички държави-членки дадоха зелена светлина по-рано за ратификация на Парижкото споразумение. Това, което някои вярваха, че е невъзможно, сега е истина", написа председателят на Европейския съвет Донадл Туск в социалната мрежа Twitter.

Парижкото споразумение за климата беше прието на 12 декември 2015 г. след конференция по въпросите на климата във френската столица. 195 участници във форума се договориха да не допуснат средната температура на планетата до 2100 г. да бъде с повече от 2 градуса по-висока в сравнение с доиндустриалната епоха.

Учените смятат, че по-значително увеличение може да доведе до необратими екологични последствия.

Споразумението трябва да замени сега действащия Протокол от Киото след 2020 година. Условие за влизането му в сила е да го ратифицират 55 страни, на които се падат поне 55 процента от общия обем на изхвърлени парникови газове.

Досега споразумението е ратифицирано от 61 държави, отговорни за 48 процента от световните емисии на парникови газове. Щом ЕС ратифицира споразумението, ще бъде изпълнен и вторият критерий, предаде Асошиейтед прес.

fallback
Още от Свят
fallback