Бомбардираха джамията и конгресния център в Дрезден

Причината била ксенофобски и националистически мотив

27.09.2016 | 18:46
Бомбардираха джамията и конгресния център в Дрезден

В джамията и в конгресния център в германския град Дрезден бяха взривени две бомби, като причина за инцидентите от полицията посочват ксенофобски и националистически мотив.
Няма пострадали при експлозията.

"Въпреки че никой не е поел отговорност за атаката, ние предполагаме, че става въпрос за ксенофобски мотив“, сподели полицейският началник на града Хорст Кречмар.

"Ние също така подозираме връзка с празненствата този уикенд по повод Деня на обединението на Германия“ на 3 октомври", допълни още той.

В понеделник около  20 часа местно време са избухнали самоделните бомби и са нанесли щети по вратата на джамията, докато имамът и семейството му са били вътре. 

Причиненият взрив е принудил намиращия се до него хотел да евакуира посетителите си.

Дрезден е родното място на антиимигрантското движение ПЕГИДА. От града започнаха и масовите протести на ПЕГИДА, насочен срещу мигрантите и бежанците в страната.

В понеделник в Дрезден ще се проведат Празненства по повод 26 години от обединението на Източна и Западна Германия ще се проведат в понеделник в Дрезден. Очаква са на тях да присъстват канцлерът Ангел Меркел и президентът Йоахим Гаук