Ню Йорк е застрашен от тероризъм

Полицията открива още бомби

19.09.2016 | 22:11
Ню Йорк е застрашен от тероризъм

28-годишен мъж с афганистански произход е арестуван заради взривовете в Манхатън и Ню Джърси. Той е задържан след престрелка с полицията. 

Експлозиите сочат към вероятно терористична клетка, действала на територията на двата щата.

Над 10 въоръжени полицаи отцепиха района от три пресечки, обискираха автомобил на една от улиците в Брюклин. Задържани са най- малко петима души. Все още няма официална информация затова дали акцията е свързана с издирването на предполагаемия атентатор, който взриви бомба в кв."Челси" в неделя. 

В раница в Ню Джърси бяха намерени най- малко пет взривни вещества. Тя бе открита от служител на реда, който е забелязал няколко жици, които са излизали от нея. 

Междувременно полицията пусна снимка на предполагаемия организатор на атаката. Това е 28-годишният Ахмад Рахам, който все още се издирва. 

"Бях информиран, че е имало няколко устройства в раницата. Едно от тях беше обезвредено, а другото беше взривено. Агентите на ФБР и полицията се опитват да обезопасят района, а гарата се почиства от останките след взрива", посочи кметът на Елизабет.

Самодейното взривно устройство е било направено от тенджера под налягане. Според информация на американските медии, бомбата избухнаха малко преди старта на местен благотворителен маратон. При експлозията бяха ранени 29 души, а органите на реда откриха второ взривно устройство близо до мястото на трагедията. Властите посочват, че в момента се преглеждат записи от всички камери за наблюдение, разположени в района на взрива.