Експлозия на гара в Ню Джърси

Мащабна антитерористична операция се проведе в Ню Йорк

19.09.2016 | 00:00 Редактор: Луиза Божинова
Експлозия на гара в Ню Джърси

Силите за сигурност са извършили контролиран взрив на гара в Ню Джърси. По данни на ФБР там е имало 5 експлозива. 

В същото време мащабна антитерористична операция се проведе в Ню Йорк. Няколко улици в квартал Бруклин са отцепени от полицаите. Все още не е ясно дали операцията е свързана с атентата в града от неделя.

Над десет въоръжени полицаи в защитна екипировка отцепиха район от три пресечки и обискираха автомобил на една от улиците в Бруклин. Задържани са най-малко петима души. Все още няма официална информация за това дали акцията е свързана с издирването на предполагаемия атентатор, който взриви бомба в квартала Челси в неделя. 

В раницата в Ню Джърси бяха намерени най-малко 5 взривни вещества. Тя бе открита от служител на реда, който е забелязал няколко жици, които са излизали от нея. 

"Бях информиран, че имаше няколко устройства в раницата. Едно от тях беше обезвредено, а другото беше взривено. Агентите на ФБР и полицията се опитва да обезопаси района. Гарата се прочиства от останките от бомбата", казва кметът на Елизабет Крис Болуидж. 

Бомбата, детонирана в американската метрополия Ню Йорк в неделя, е подобна на тази, използвана при нападението на Бостънския маратон през 2013 година. И в двата случая самоделните взривни устройства са били направени от тенджери под налягане. 
Според информация на Ню Йорк Таймс самоделната бомба, избухнала в Ню Джърси малко преди старта на местен 5-километров благотворителен маратон, също е дело на атентатора от Голямата ябълка. 

Официално все още няма информация да това дали има връзка между двата взрива, които бяха определени като терористично нападение. 

При експлозия в неделя бяха ранени 29 души, а органите на реда откриха второ взривно устройство, близо до мястото на трагедията. Властите посочват, че в момента се преглеждат записи от всички камери за наблюдение, разположени в района на взрива.