САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Пхенян

Вашингтон ще работи с членовете на Съвета за сигурност на ООН и другите участници в шестстранните преговори за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров

10.09.2016 | 11:26 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Пхенян

Още реакции след успешния ядрен опит на Северна Корея - САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Пхенян.

"Вашингтон ще работи с членовете на Съвета за сигурност на ООН и другите участници в шестстранните преговори за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров, както и с международната общност, за да се постигне изпълнението на съществуващите резолюции за Съвета за сигурност. Ще вземем допълнителни мерки, включително и по-нататъшни санкции, за да покажем на Северна Корея, че незаконните й и опасни действия ще имат последствия", обясни постоянният представител на САЩ в ООН, Саманта Пауър.

Припомняме, че Северна Корея проведе петия си ядрен опит на 8 септември сутринта, в деня на 68-та годишнина от основаването на страната.

Националната телевизия на страната предаде, че при взрива не е регистрирано изтичане на радиация. Официалната Корейска централна новинарска агенция допълни, че е взривена ядрена бойна глава, като тестът е показал, че е възможно тя да се монтира на ракета.