Северна Корея извърши най-мощния си ядрен тест

Поредният опит предизвика остра реакция от международната общност

09.09.2016 | 07:21 Редактор: Тодор Петров
Северна Корея извърши най-мощния си ядрен тест

Силно земетресение в Северна Корея след пети пореден ядрен опит. Експерти изчисляват, че мощността на атомната бомба е била поне 10 килотона, за да се предизвика трус от 5.3 по Рихтер. Международната общност реагира остро, Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно този следобед.

Земетресения бяха регистрирани и при предишните подобни опити на Пхенян. Това обаче е най-мощният ядрен тест на Северна Корея, посочват от южнокорейското разузнаване. Засега няма данни за радиоактивно замърсяване след ядрения взрив, съобщиха властите в Китай, които са разпоредили мониторинг на въздуха по границата. 

Поредната демонстрация на сила от страна на Северна Корея предизвика острата реакция на международната общност. Китай, Русия и САЩ заявиха, че провокативните действия на Пхенян ще имат "сериозни последствия". От ООН съобщиха, че тази вечер ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъдат обсъдени ответни мерки срещу севернокорейските ядрени амбиции. 

"Нашата армия няма да толерира подобни провокации от Севера. Нашата позиция не се е променила, както и преди сме заявявали – трябва да се вземат всички мерки за прекратяване на ядрената програма на Пхенян", заяви генерал от Южна Корея. 

"Като се има предвид, е Северна Корея разработи технология за ракети с далечен обсег, новият ядрен опит събужда много притеснения. Наличие на оръжия за масово поразяване толкова близо до границата ни е недопустимо, особено ако става въпрос за ядрени бомби. Трябва да се вземат мерки за прекратяване на подобни опити за в бъдеще", коментира министърът на отбраната на Япония Томоми Инада. 

На фона на новия ядрен опит днес Северна Корея отбелязва националния си празник - 68-та годишнина от създаването на народната република. По този повод в цялата страната са предвидени различни събития в знак на почит към лидерите Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, припомнящи заслугите им за създаването на социалистическа Корея и укрепването на въоръжените сили на страната.