НАСА изпрати сонда към астероид, считан за капсула на времето

Сондата трябва да донесе парче от него и да събере данни за произхода му

09.09.2016 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
НАСА изпрати сонда към астероид, считан за капсула на времето

За пръв път в историята си НАСА изпрати сонда към астероид със задача да го изследва и да опита да донесе парче от него. Това е началото на историческа 7-годишна мисия. Астероидът Бенну – скален къс с дължина едва 500 метра, се смята от учените за своеобразна капсула на времето, защото би трябвало да е от епохата на раждането на Слънчевата система - преди близо 4.5 милиарда години.

Очаква се сондата да достигне крайната си цел през юли 2020 г. Ако всичко мине добре, апаратът се връща на Земята през септември 2023 година, съобщиха от НАСА. 

"Изстрелването на ракетата-носител беше изключително успешно и зрелищно. Очакваме с огромно нетърпение данните, които ще изпрати сондата "Озирис Рекс". От тази информация зависи бъдещето на нашата космическа програма", заяви астрономът Скот Месер. 

"Когато пробите от сондата пристигнат обратно на земята ни очакват още десетилетия на проучване. С нетърпение очаквам този момент. Това ще е повратна точка в историята на астрономията", коментира от своя страна астрономът Джим Грийн. 

В продължение на една година "Озирис Рекс" ще изследва астероида, за да събере данни от какво е съставен, как се движи през Слънчевата система и какъв е рискът той или друго подобно тяло да се блъсне един ден в Земята.