Астрономи откриха комета без опашка

Вместо от обичайния за кометите лед, Манкс съдържа материали, характерни за скалистите астероиди

30.04.2016 | 16:37 Редактор: Луиза Божинова
Астрономи откриха комета без опашка

Астрономи са открили първата по рода си комета без опашка, чийто състав може да даде отговор на въпросите за формирането и еволюцията на Слънчевата система, информира Ройтерс.

Новооткритата комета, известна като C/2014 S3, наречена Манкс - на порода безопашати котки, е била тъмна и на практика безопашата, когато е забелязана на два пъти по-голямо разстояние, отколкото се намира Земята от Слънцето.

Вместо от обичайния за кометите лед, Манкс съдържа материали, характерни за скалистите астероиди от пояс между Марс и Юпитер. Освен това тя изглежда запазена в първичното си състояние - признак, че дълго време се е намирала в мразовитите покрайнини на Слънчевата система, обяснява Карън Мийч, ръководител на изследването от Хавайския университет.

Повечето комети са съставени от лед и други замръзнали съединения и са се формирали в мразовитите далечни региони на Слънчевата система. Изследователите смятат, че кометата C/2014 S3 се е образувала в същия регион като Земята, след което е била "изхвърлена" от "гравитационна прашка" в "задния двор" на Слънчевата система, докато планетите са се "блъскали" за позиция.

Следващата цел на астрономите ще бъде да установят колко други комети Манкс съществуват. Това ще помогне за разрешаването на дебата точно кога и как Слънчевата система се е подредила в настоящата си конфигурация, обяснява Оливие Ено, един от съавторите на проучването от Европейската южна обсерватория в Германия.