Стотици хиляди в Каракас поискаха оставката на Николас Мадуро

Огромен митинг срещу президента на Венецуела и правителството

02.09.2016 | 14:23 Редактор: Тодор Петров
Стотици хиляди в Каракас поискаха оставката на Николас Мадуро

Напрежение във венецуелската столица Каракас. Стотици хиляди венецуелци излязоха по улиците на мегаполиса с искане за оставката на президента Николас Мадуро. Според организаторите на демонстрацията са присъствали най-малко един милион души.

Протестиращите скандираха "Венецуела гладува" и "Това правителство да падне". Това е един от най-масовите митинги от десетилетия насам, посочиха от опозицията, като подчертаха, че протестът е само началото на борбата за сваляне на Мадуро. 

Венецуела се намира в дълбока икономическа криза, за която опозицията обвиняват социалиста Мадуро и крайно неефективната му политика. Опозиционните сили настояват за провеждането на референдум за оставката на държавния глава. По улиците на столицата бяха разположени хиляди полицаи.

"През всички тези години не съм преживявала подобна икономическа криза. Това е недопустимо", казва Каталина.

"Тук сме се събрали обикновени хора. Мога да ви гарантирам това. Просто ни омръзна мизерията, в която живеем", коментира Мачадо.

Като цяло протестът имаше мирен характер. В края му обаче се стигна до леки сблъсъци. Съобщава се за няколко задържани. 

Паралелно с протестното шествие в Каракас се проведе и митинг на привърженици на Мадуро – предимно държавни служители и членове на управляващата Единна социалистическа партия. Според президента в негова подкрепа са се събрали 30 хиляди души.