Десетки загинали и стотици ранени след серия от атаки в Турция

Коли бомби бяха взривени пред полицейски участъци, обвиняват ПКК

18.08.2016 | 14:00 Редактор: Тодор Петров
Десетки загинали и стотици ранени след серия от атаки в Турция

Серия от атаки с коли бомби разтърси Източна Турция. Трима души – полицай и двама цивилни загинаха при взрив на пълен с експлозиви автомобил до полицейско управление в турската източна провинция Ван. Близо 73 са ранените, сред тях и 20 полицаи. Според информация на турската агенция "Доган", атакуваното управление изпълнявало и функциите на полицейска казарма. 

Няколко часа по-късно кола бомба се взриви и пред полицейския участък в град Елазиг. На място са загинали най-малко 27 души - трима от които полицаи. Над 140 души са ранените, сред които много цивилни. Все още никой не е поел отговорност за атаките. Според местните власти обаче вероятно зад нападенията стои забранената Кюрдска работническа партия – ПКК, чийто бойци често избират за цел на своите атаки полицейски сгради и други обекти на силите за сигурност в Турция.

Турската полиция е започнала мащабна операция срещу бизнесмени по подозрения във финансиране на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат от 15 юли. Прокуратурата е издала 187 заповеди за арест в Истанбул и в други части на страната. Междувременно в официално телевизионно изявление премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че броят на арестуваните след пуча надхвърли 40 хил. души.