AFP: Борисов призова ЕС да поддържа отношенията с Турция

"Министър-председателят на България направи това заради опасенията от заливане на страната от мигранти"

12.08.2016 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
AFP: Борисов призова ЕС да поддържа отношенията с Турция

Българският премиер Бойко Борисов призова в петък ЕС да поддържа отношенията с Турция, въпреки напрежението след опита за преврат през юли.

Министър-председателят направи това заради опасенията от заливане на страната от мигранти, ако сделката с Анкара се разпадне, предава AFP.

„За мен е важно да запазя нашите отношения (с Турция), за да не виждаме бежанска вълна. Това е жизненоважно“, заяви Бойко Борисов в телевизионна изказване.

„Вярвам, че нашите европейски колеги осъзнават, че България и Гърция рискуват да бъдат изправени пред огромен проблем“, заяви още той.

Отношенията между ЕС и Турция се влошиха след опита за военен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, като европейските държави са обезпокоени от последвалата чистка в Турция, пише още френската агенция/

Ако споразумението за бежанците се разпадни, тогава „мигрантите ще останат в Гърция и България (защото западните държави)… са затворили границите си“, заяви Борисов.

„Много сме уязвими. Европа е затворила границите си. България е тази, която ще бъде залята“, добави българският министър-председател.