Вашингтон отхвърли твърденията на Анкара, че американски генерал е сред организаторите на преврата

Джоузеф Вотел изрази безпокойство от арестите на много военнослужещи в Турция

30.07.2016 | 16:12 Редактор: Мария Аладжова
Вашингтон отхвърли твърденията на Анкара, че американски генерал е сред организаторите на преврата

Нито един американски военен не е участвал в опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган. Това заявиха от Вашингтон след обвиненията от страна на Анкара, че генерал от американското командване е бил един от организаторите на случилото се на 15 юли в Турция.

Междувременно Реджеп Ердоган свали всички съдебни искове за обида към него. 

Ръководителят на американското централно военно командване ген. Джоузеф Вотел отхвърли всички твърдения, че е замесен в провалилия се опит за преврат в Турция. Генералът се превърна във враг на Анкара след като изрази безпокойство от арестите на много военнослужещи в Турция.

В отговор турският президент Ердоган го обвини в подкрепа на извършителите на преврата и заяви, че с думите си американският генерал сам се е издал.

В отговор Вотел заяви, че в продължение на много години Турция е била изключителен и жизнено важен партньор на САЩ в региона.

Междувременно в Истанбул бяха арестувани 17 журналисти. Репресиите срещу журналисти, военни и учители продължават.

По време на събитие в Анкара, организирано в памет на убитите и ранените при неуспешния опит за преврат, Ердоган заяви, че ще оттегли всички съдебни искове за обиди по негов адрес

"Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен", обяви държавният глава.

При потушаването на преврата в средата на месеца бяха убити 246 души, а други над 2000 бяха ранени. До момента са задържани 18 хил. души, сред които прокурори, съдии, военни и преподаватели. Отделно 45 хил. военни също бяха уволнени.