Тереза Мей ще бъде новият премиер на Великобритания

Андреа Ледсъм се отказа от надпреварата за поста на Дейвид Камерън

12.07.2016 | 12:19 Редактор: Луиза Божинова
Тереза Мей ще бъде новият премиер на Великобритания

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей ще наследи Дейвид Камерън като премиер на страната в сряда, след като единственият й опонент за лидерското място в управляващата партия Андреа Ледсъм се отказа, пише Bloomberg.

Министър-председателят на Великобритания в оставка Дейвид Камерън коментира, че ще посети Кралица Елизабет II, за да се оттегли след последния си парламентарен контрол в сряда. След това кралицата ще покани 59-годишната Мей да сформира ново правителство.

Час преди Ледсъм да обяви, че се отказва, Мей обяви, че ще работи за излизането на Великобритания от ЕС.

"Нашата страна се нуждае от силно, доказано лидерство, да ни изведе от това време на политическа и икономическа несигурност и да договори най-добрата сделка за Великобритания, тъй като напускаме ЕС, и да оформим нова роля за себе си в света“, заяви тя. "Brexit означава Brexit и ние ще постигнем успех от него."

Британският финансов министър Джордж Озбърн изрази увереност, че бизнесът е заинтересован Тереза Мей да бъде назначена за премиер на Обединеното кралство.

"На икономиката и бизнеса във Великобритания и в целия свят е нужна стабилност, затова всички са заинтересовани Мей да заеме премиерския пост в близките дни“, каза Озбърн в интервю за ВВС от Ню Йорк, където се намира за срещи с американски инвеститори.

Когато обяви намерението си да наследи Камерън, Тереза Мей каза, че ще почака до 2017 г. преди да задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което ще стартира двугодишният процес на преговори за напускане на ЕС.

Мей се обяви против идеята за предсрочни парламентарни избори, но може да бъде притисната да свика такива, имайки предвид драматичните промени на политическата сцена, след като Камерън победи миналата година. Другите партии вече призоваха за предсрочен вот.

Повече новини четете на Bloombergtv.bg